برج آزادی تهران
معرفی برج آزادی تهران
- ساعت بازدید: همه روزه از ساعت ۹ صبح تا ۱۶. برج آزادی در روزهای شنبه و ایام شهادت تعطیل است.
- آدرس: تهران، میدان آزادی، برج آزادی.
اولین نماد تهران که از سالها پیش ساخته شده و از نظر بسیاری همچنان نماد اصلی پایتخت ایران است، برج آزادی است. این برج برای یادبود جشنهای 2500 ساله شاهنشاهیی توسط حسین امانت ساخته شد. در ادامه با معرفی این برج با ما همراه باشید.
معرفی برج آزادی
برج آزادی معروف تهران به مناسبت یابود جشنهای 2500 ساله شاهنشاهی ساخته شد. این برج در ابتدا به نام برج شهیاد آریامهر شناخته میشد و پس از انقلاب به برج آزادی تغییر نام داد. برج آزادی دارای معماری شگفتانگیزی است و در سال 1353 جز یکی از آثار ملی ایران قرار گرفت. از نکات جالب این برج چاپ شدن عکس آن بر روی اسکناسهای 200 ریالی در فاصله سالهای 1352 تا 1357 است. محوطه پایینی این برج دارای سالن ایرانشناسی، کتابخانه، موزه، نگارخانه، سالن دانستنیها و ... است.
تاریخچه برج آزادی
در سال 1339 حکومت پهلوی تصمیم به ساخت بنای یادبودی در سمت غرب تهران گرفت. در ابتدا قرار بود این بنا به شکل تاق نصرت ساخته شود ولی تاق نصرت عظمت کافی را برای امکاناتی که برای این برج در نظر گرفته شده بود، نداشت، در نتیجه در سال 1345 از معماران دعوت شد تا طرحهای خود را برای این بنا ارسال کنند. سرانجام در بین طرحهای ارسال شده، طرح حسین امانت که آن زمان دانشجوی 24 سالهای از دانشگاه تهران بود، برنده شد و او مامور ساخت بنایی شد تا نمادی از ایران مدرن در آن سالها باشد. در 11 آبان 1348 بود که ساخت برج آزادی کلید خورد و پس از حدود 2 سال یعنی 24 مهر ماه 1350 این برج به همراه 300 مهمان داخلی و خارجی افتتاح شد. در روز افتتاحیه این برج برای اولین بار منشور کورش رونمایی شد تا این مورد نشانی از پیوند بین تاریخ 2500 ساله ایران و حال و اوضاع رو به توسعه ایران در آن زمان باشد.
همه چیزی که امروز در برج آزادی میشناسیم، در سال 1352 ساخته نشد بلکه به مرور به ویژگیهای این برج اضافه شد. در سال 1353 دولت آن زمان تصمیم گرفت موزه ای در عمق 15 متری این برج بسازد که باز هم ساخت آن به حسین امانت سپرده شد و نتیجه موزهای پیشرفته در آن روزگار بود.
از سال 1392 برج آزادی با وضعیت بد و تخریبکنندهای روبهرو است و ساخت مسجدی در شمال غربی این برج، ظاهر و طرح آن را مخدوش کرده است.
بخشهای مختلف برج آزادی
برج آزادی از 4 طبقه تشکیل شده که هر کدام از این طبقات از بخشهای مختلفی تشکیل شدهاند. ورودی برج آزادی 5 متر پایینتر از سطح زمین است. این ورودی در گذشته توسط درهای سنگی بسته میشود که هر لنگه آن وزن بسیار بالایی داشت، ولی امروزه از درهای شیشهای برای بسته شدن ورودی برج استفاده میشود.
سالن ایرانشناسی: در این سالن که ابعادی 1122 متری دارد، ماکتهای مختلفی از استانهای ایران و تصاویر حجمی از مراکز تاریخی، صنعتی، مذهبی و ... ایران وجود دارد.
گذرگاه پیشینیان: گذرگاه پیشینیان پس از سالن ایرانشناسی قرار دارد و شامل ویترینهایی است که در آنهای اشیای مختلف تاریخی به نمایش درآمدهاند. دربهای سنگی، نورپردازی این راهرو و معماری خاص این بخش تداعی کننده ایران قدیم است.
تالار آینه: در تالار آینه تصاویر حجمی از شهرسازی، صنعت نفت، محیط زیست، حیات وحش و ورزش وجود دارد. بخش بزرگی از فضای این نمایشگاه به آثار هنرمندان معروف و نمایش صنایع دستی ایرانی پرداخته است.
نگارخانه اقوام: نگارخانه اقوام دارای 8 ویترین است که در آن نمادهایی از مردمشناسی و صنایع دستی ایران به چشم میخورد. این نگارخانه در اصل راهرویی نیمدایره است.
نگارخانه بوستان: نگارخانه بوستان که نگارخانه اصلی برج آزادی است، برای نمایش آثار تجسمی استفاده میشود. این نگارخانه کنار کتابخانه قرار دارد.
کتابخانه: کتابخانه برج آزادی مساحتی برابر با 200 مترمربع دارد و در آن حدود 2000 کتاب با موضوعات مختلف و به زبانهای مختلف دیده میشود.
سالن تشریفات: از این سالن به جهت پذیرایی از مهمانها استفاده میشود. از ویژگیهای بارز سالن تشریفات نقش و نگارهای ایرانی بر روی تزیینات سقف و به بدنه بتنهاست.
تالار کهن: تالار کهن که اصلیترین موزه برج آزادی است، شامل ویترینهایی است که آثار هنری و تاریخی بسیاری را در دل خود جای دادهاند.
سالن مولتی ویژن: سالن مولتی ویژن در عمق 15 متری این برج قرار دارد و از پیشرفتهترین تجهیزات در رابطه با نور، صدا و تصویر در ساخت آن استفاده شده است. این سالن شامل 18 سکو بوده و 300 نفر را در خود جای میدهد. از آن جایی که این سالن به صورت چندمنظوره استفاده میشود، به آن مولتی ویژن میگویند.
سالن سینمای کوچک: سالن سینمای کوچک توسط بنیاد رودکی در سال 1388 ساخته شد. این سالن دارای 51 صندلی است و تک تک صندلیهای آن به افکتهای حرکتی خاصی مجهز شده است تا در هنگام فیلم دیدن فرد را در فضای مجازی فیلم غرق کند. گفتنی است سالن سینمای سیمولیشن در کنار سالن ایرانشناسی و در ضلع شرقی ورودی برج قرار دارد.
چگونه به برج آزادی برویم؟
ماشین شخصی: بسته به این که از کدام سمت تهران به میدان آزادی میآیید، مسیرهای مختلفی را میتوانید استفاده کنید. به طور کل مسیرها به شرح زیر هستند: بزرگراه آیت الله سعیدی (ضلع جنوبی)، بزرگراه محمدعلی جناح (ضلع شمالی)، بزرگراه لشگری (جاده مخصوص) و خیابان آزادی (ضلع شرقی).
اتوبوس و تاکسی: از اکثر نقاط تهران و حتی شهرهای حومه تهران، اتوبوس و تاکسی به سمت میدان آزادی تردد میکند.
مترو: با استفاده از خط 4 (خط زرد رنگ)، میتوانید به میدان آزادی برسید. برای این کار قطاری که به سمت ارم سبز رفته را سوار شده و در ایتسگاه میدان آزادی پیاده شوید.