کاخ گلستان تهران
معرفی کاخ گلستان تهران
- ساعات بازدید کاخ گلستان:
شش ماه اول سال ۹:۰۰ الی ۱۸:۰۰
در شش ماه دوم سال ۹:۰۰ الی ۱۷:۰۰
- زمان مورد نیاز برای بازدید: 2 ساعت
- تلفن مستقیم روابط عمومی:33956662
- تلفن داخلی:8-33113335 داخلی 165
هزینه ورودی کاخ گلستان
- ورودی: 5000 تومان
- عمارت تخت مرمر: 4000 تومان
- موزه نگارخانه: 4000 تومان
- موزه مخصوص: 4000 تومان
- کاخ اختصاصی: 5000 تومان
- موزه حوضخانه: 4000 تومان
- عمارت شمس العماره: 4000 تومان
- عمارت بادگیر: 4000 تومان
- موزه عکسخانه: 4000 تومان
- عمارت الماس: 4000 تومان
- موزه مردم شناسی: 4000 تومان
- مجموع هزینهها: 46000 تومان
مجموعه تاریخی کاخ گلستان از جمله جاهای دیدنی تهران است که شامل گروهی از ساختمانهای سلطنتی متعلق به دوره قاجار است و در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد. این مجموعه درهم آمیختگی خاصی را از معماری ایرانی و اروپایی به نمایش می گذارد. از یک سو بادگیر سنتی ایرانی در پیش چشم شما قرار میگیرد و در سوی دیگر موزاییکهای کوچک رنگی که در کنار هم نقش و نگاری تماشایی را تشکیل داده اند، شما را مسحور خود میکند.
تاریخچه کاخ گلستان
قدمت کاخ گلستان به ۴۴۰ سال پیش از این میرسد که مصادف با سلطنت شاه عباس صفوی میباشد. در واقع شاه عباس بنای این کاخ را با ایجاد یک چهارباغ گذاشت که در زمان شاه طهماسب رونق بیشتری گرفت. با این حال بیشترین بناهایی که امروزه از کاخ گلستان میشناسیم، مرتبط به زمان قاجار میباشد. قدیمیترین آثار کاخ هم با زمان زمامداری کریمخان زند گره خوردهاند. تاریخ شناسان اعتقاد دارند که به دلیل دشمنی و نفرت سلسله قاجار نسبت به سلسله صفویان تقریباً تمام آثار صفویان از کاخ گلستان حذف گردید. آغا محمدخان قاجار وقتی توانست تمام قبایل ترک در منطقه گرگان را با خود همراه کند، به سمت ولایت تهران حرکت کرد و پس از آن به استان فارس رسید. وقتی رقبا را از بین برد دوباره به تهران بازگشت و کاخ گلستان را برای جلوس و تاجگذاری انتخاب نمود.
انتخاب کاخ گلستان به عنوان محل تاجگذاری اولین پادشاه قاجار اهمیت ویژهای به این کاخ و شهر تهران داد. تمام شاهان ایران بعد از او همین کاخ را برای تاجگذاری انتخاب کردند. بسیاری از بناها در زمان آغا محمدخان، فتحعلیشاه و ناصرالدین شاه به کاخ گلستان اضافه شدند. میدانید که ناصرالدین شاه اولین شاه ایرانی بود که به اروپا یا به اصطلاح آن زمان به فرنگ سفر کرد و در بازگشت خود دستور داد مطابق با معماری اروپایی تغییراتی در کاخ گلستان بوجود بیاورند. البته با وجود ۴۹ سال سلطنت ناصرالدین شاه بدیهی است که بیشترین تغییرات کاخ گلستان به دستور همین شاه اتفاق افتاده باشد.
پس از مرگ ناصرالدین شاه بقیه شاهان قاجار تغییر خاصی در کاخ بوجود نیاوردند و وقتی سلسله قاجار منقرض شد، هر دو شاه پهلوی نیز در کاخ گلستان تاجگذاری نمودند. متاسفانه در زمان پهلویان نیز تغییرات نامانوسی در کاخ گلستان شکل گرفت که هویت کاخ را تحت تاثیر قرار داد.
بناهای مهم کاخ گلستان
عمارت شمس العماره
ساخت بنای عمارت شمس العماره در سال ۱۲۴۴ به دستور ناصرالدین شاه قاجار آغاز شد و دو سال بعد به پایان رسید. ناصرالدین شاه با مشاهده بنای عالی قاپو در اصفهان، به فکر ساخت بنایی بلند در تهران افتاد تا بتواند از آن منظره تمام شهر تهران را مشاهده کند. به این ترتیب شمس العماره بنایی با ارتفاع ۳۵ متر ساخته شد که در آن زمان بلندترین ساختمان تهران به حساب میآمد. این عمارت اولین بنا در تهران بود که در ساخت آن از فلز استفاده شد. ستونهای طبقه دوم از جنس چدن بودند که استحکام ساختمان را تضمین میکردند به طور کلی شمس العماره دارای ۵ طبقه است که شاه نشین در طبقه دوم آن قرار گرفته که زمانی محل استراحت شاه و مهمانان او بود. در شاه نشین آینه کاریهای بینظیری وجود دارد که جز میراث بینظیر تاریخی شهر تهران هستند. همچنین در اتاقهای دیگر عمارت نیز تزیینات نقاشی، منبت و مشبک کاری وجود دارند.
تالار سلام
یکی از مهمترین و بزرگترین بناهای موجود در کاخ گلستان تالار سلام است. این تالار زیبا در زمان قاجار ساخته شده است و مساحت آن به ۱۰۰۰ متر مربع میرسد. در زمان پهلوی دوم، شاه دستور داد تغییراتی در این تالار انجام شود که مخصوصاً آینهکاری های بیشتری به تزیینات آن اضافه شد. سپس تاجگذاری محمدرضا شاه پهلوی و فرح دیبا در همین تالار برگزار گردید که تصاویر زیادی از آن در دسترس است. در طبقه زیرین تالار سلام یک موزه وجود دارد و اشیایی مانند تخت طاووس، تاج کیانی، بازوبند فتحلیشاه، زره شاه اسماعیل صفوی و … در آن قرار گرفته و بازدید برای عموم آزاد است.
تالار آینه
تقریباً تمام ایرانیان کاخ گلستان را بر اساس نقاشی مشهور کمالالملک میشناسند. این نقاشی ارزشمند در طی ۵ سال توسط هنرمند ارزنده ایرانی تصویر شد که ناصرالدین شاه را در تالار آینه کاخ گلستان نشان میدهد. در ورودی این تالار چندین پله مرمر مشاهده میکنید و دیوارهایی که به آینههای ریز و درشت تزیین شدهاند. تالار آینه دومین تالار بزرگ کاخ گلستان بعد از تالار سلام میباشد.
تخت مرمر
تخت مرمر از جمله بناهای ارزشمند کاخ گلستان میباشد که در ایوان مرمر قرار گرفته است. ایوان مرمر در زمان صفویان، زندیه، قاجار و پهلویان اهمیت ویژهای داشت. چنانکه میدانیم در زمان حکومت صفویان سنگ بنای این ایوان را نهادند و در زمان کریم خان به آن رونق بیشتری بخشیدند. آغا محمدخان قاجار دستور داد تمام کاخهای مجلل زندیان را در شیراز ویران کنند. سپس کتیبهها و ستونهای باشکوه آن را به تهران منتقل کرده و برای مرتفع کردن ایوان مرمر به کار ببرند. تخت مرمر هم در این ایوان با سنگ مرمر ساخته شده و شامل چندین فرشته است که تخت را روی دوش خود حمل میکنند، در پایین تخت نیز دو شیر وجود دارند. بسیاری از شاهان قاجار و پهلوی اول روی این تخت جلوس کردند.
ایام تعطیل برای بازدید کاخ گلستان
روزهای بازدید از کاخ گلستان تمام روزهای سال به جز چند مناسبت مذهبی از جمله تاسوعا و عاشورا، رحلت پیامبر (ص)، شهادت امام جعفر صادق (ع)، شهادت حضرت علی (ع)، رحلت امام خمینی (ره) میباشد.
دسترسی به کاخ گلستان
برای دسترسی به کاخ میتوانید از مترو استفاده کنید یا با خودروی شخصی به خیابان ناصر خسرو رفته و مسافتی را پیاده طی نمایید. کاخ گلستان در خیابان۱۵ خرداد و میدان ارگ واقع شده است.