مسجد شیخ لطفالله اصفهان
معرفی مسجد شیخ لطفالله اصفهان
- ساعت بازدید: همه روزه به جز زمان نماز ظهر؛ نیمه اول سال از ساعت 9 صبح تا 12:30 ظهر و از ساعت 14 تا 17، نیمه دوم سال از ساعت 9 صبح تا 11:30 و از ساعت 13 تا 16:30.
- مدت پیشنهادی بازدید: 30 دقیقه تا 2 ساعت.
- آدرس دقیق: استان اصفهان، شهر اصفهان، ضلع شرقی میدان نقش جهان، روبهروی کاخ عالی قاپو.
یکی از معروفترین مساجد در ایران مسجد شیخ لطف الله اصفهان است که دارای معماری شگفتانگیز و فوقالعاده زیبایی است. این مسجد یکی از جاهای دیدنی اصفهان است که همه ساله گردشگران زیادی را برای بازدید از این بنا به سمت اصفهان روانه میکند. در ادامه با این معرفی این مسجد معروف با ما همراه باشید.
معرفی مسجد شیخ لطف الله
مسجد شیخ لطف الله در میدان نقش جهان اصفهان قرار دارد و با معماری زیبایش که به سبک معماری اصفهانی ساخته شده است، یکی از بهترین جلوههای هنر ایرانیان در دوره صفویه به شمار میرود. مسجد شیخ لطف الله در 15 دی 1310 در فهرست آثار ملی ایران جای گرفت و امروزه به یکی از جاذبههای گردشگری شهر اصفهان تبدیل شده است.
این مسجد به دست هنرمند استاد محمدرضا اصفهانی که از معماران به نام دوره صفویه بود، ساخته شده است. چندی پیش خبرگزاری اسپوتنیک این بنای باشکوه را به عنوان یکی از هفت عجایب ناشناخته در دنیا و همچنین یکی از برترین سازههای دیدنی در جهان معرفی کرد.
مسجد شیخ لطف الله را میتوان متفاوت از مساجد موجود در ایران دانست زیرا این مسجد مناره نداشته و همچنین حیاط چهار ایوانی نیز در این بنا دیده نمیشود. از ویژگیهای منحصر به فرد این مسجد انعکاس هفت باره صداست که موجب جذابیت بیشتر این بنا شده است.
شیخ لطف الله کیست؟
شیخ لطف الله یکی از بزرگترین علمای شیعه در دوره صفوی بود که در منطقه جبل عامل و یا همان لبنان امروزی ساکن بود و به دعوت شاه عباس برای سکونت به همراه جمعی از علمای شیعه به ایران آمد. وی در ابتدا به مشهد رفته و تحصیلات خود را در محضر بزرگانی چون ملاعبدالله شوشتری به پایان رساند و پس از آن به عنوان یکی از خادمین آستان قدس رضوی انتخاب شد. پس از مدتی وی به قزوین رفته و در آن جا به تدریس پرداخت. به دلیل ارادتی که شاه عباس به شخص شیخ لطف الله داشت، دستور ساخت مسجد شیخ لطف الله را میدهد و از این رو ایشان به اصفهان آمده و در این شهر ساکن میشود. وی تا مدتها به اقامه نماز جمعه در این مسجد میپرداخته است. پس از مدتی شیخ لطف الله در سال 1035 هجری قمری بیمار میشود و دار فانی را وداع میگوید.
تاریخچه مسجد شیخ لطف الله
در سال 982 شمسی شاه عباس صفوی دستور ساخت مسجد شیخ لطف الله را داد. این مسجد بر روی خرابههای مسجدی در همان محل ساخته شد. ساخت مسجد شیخ لطف الله 18 سال طول کشید و همین زمان طولانی موجب ساخت این بنای حیرت انگیز شد. این مسجد در سال 998 شمسی افتتاح شد و از آن روز مسجد شیخ لطف الله تمام و کمال در اختیار شاه عباس و خانواده سلطنتی قرار گرفت. بر اساس اسناد تاریخی شاه عباس هر روز در این مسجد به عبادت و راز و نیاز میپرداخت.
از بازسازیهای انجام شده بر روی این مسجد اطلاعات دقیقی وجود ندارد ولی طبق نوشتههای آرتور یوپ، ایرانشناس آمریکایی، در دوران سلطنت رضا شاه وی از رضا شاه درخواست بازسازی مسجد شیخ لطف الله را میدهد و پس از موافقت رضا شاه، کاشیهای سر در و گنبد و طرحهای اصلی بازسازی میشوند.
معماری مسجد شیخ لطف الله
همانطور که پیشتر گفته شد معماری این مسجد به دست محمدرضا اصفهانی که پسر حسین بنا اصفهانی بود، انجام شده است. هم پدر و هم پسر از معروفترین معماران زمان صفویه بودند. استفاده از کاشیهاس معرق، نور طبیعی، رنگهای زیبا جلوهای جذاب را برای این مسجد به وجود آورده است.
زیباترین بخش از معماری مسجد شیخ لطف الله را میتوان گنبد مدور آن دانست که ارتفاعی برابر با 32 متر از سطح زمین دارد. این گنبد به وسیله نقشهای اقلیمی تزیین شده و با استفاده از معماری جذاب ایرانی ساخته شده است. وجود کاشیهای معرق بر روی این گند موجب جذابیت چندین برابری آن شده است. این گنبد منحصر به فرد در طول روز رنگهای متفاوتی را به پیش چشمان بینندگان به تصویر میکشد به طوری که صبحها خاکی رنگ بوده، ظهر صورتی میشود و در غروب به رنگ خاکستری درمیآید.
از دیگر المانهای خاص معماری این مسجد نبود صحن ورودی است. اغلب مساجد دارای یک صحن هستند که با گذر از چندین پله به آن میتوان رسید در صورتی که مسجد شیخ لطف الله صحنی ندارد. این امر به دلیل رعایت اصل تقارن با میدان نقش جهان صورت گرفته است. همچنین چون این مسجد روبهروی عالی قاپو قرار دارد، امکان ساختن یک صحن برای آن وجود نداشته است.
چگونه به مسجد شیخ لطف الله برویم؟
برای رفتن به این مسجد از وسایل نقلیه عمومی میتوانید کمک بگیرید.
اگر میخواهید از اتوبوس استفاده کنید میتوانید با استفاده از دو پایانه اصلی خود را به این مسجد برسانید. بهتر است از اتوبوسهای خط امام حسین به سمت باغ غدیر در ترمینال شرق اصفهان بروید.
اگر میخواهید از مترو استفاده کنید تنها کافی است خود را به مترو امام حسین برسانید و پس از آن با تاکسی به سمت میدان نقش جهان بروید.