عمارت عالی قاپو اصفهان
معرفی عمارت عالی قاپو اصفهان
- مدت پیشنهادی بازدید: 1 تا 2 ساعت
- ساعت بازدید : همه روزه از 9:00 الی 16:30
- هزینه ورودی : 5,000تومان (سال 99 )
- شماره تماس : 03132222173
عمارت عالی قاپو ساختمانی بسیار باشکوه است که به عنوان یکی از مهمترین شاهکارهای معماری در اوایل قرن یازدهم هجری شناخته میشود. با توجه به منابع تاریخی که در این خصوص وجود دارد، این عمارت نقش دروازه مرکزی و ورودی را برای کلیهی قصرهای دوران صفویه در محدوده میدان امام بر عهده داشته است و از طرفی این میدان را به دولتخانه و ساختمانهای مهمی مانند رکیب خانه، جبه خانه، تالار تیموری، تالار طویله، تالار سرپوشیده و کاخ چهلستون و دیگر ساختمان های مهم آن دوران وصل میکرده است. اصل این بنا در دوران شاه عباس اول ایجاد شد و در دوره های بعد کم کم تکمیل شد. ولی بعد از دوران صفویه دچار آسیب های زیادی شد. اما با وجود همه این موارد هنوز هم تزیینات، کاشیکاری ها و نقاشیهای دلنشین و بسیار زیبای این عمارت میتواند روح شما را نوازش کند، این عمارت ۵ طبقه که عالی قاپو نام دارد از دو کلمه عالی و قاپو تشکیل شده که به معنی سردر بلند یا درگاه بلند میباشد. این اثر تاریخی که در ضلع غربی میدان امام واقع شدهاست یکی از پر طرفدارترین جاهای دیدنی اصفهان برای گردشگران داخلی و خارجی به شمار می رود.
تاریخچه کاخ عالی قاپو
ساخت عالی قاپو در سال 1054 هـ.ق انجام شده است یا به عبارتی بین سال های 971 تا 977 خورشیدی. دستور ساخت این کاخ را شاه عباس اول داده است. این کاخ در زمان های بعد شاه عباس اول تکیل شد و به بخش های آن اضافه شد. تکیل شدن به مرور کاخ عالی قاپو بین 70 تا 100 سال طول کشید. متاسفانه در زمان صفویه آسیب های زیادی به آن وارد شد اما همچنان تزئینات زیبا و دلنشیش پا برجا هستند.
معماری عالی قاپو
این کاخ که درمیدان نقش جهان اصفهان قرار دارد، دروازه مرکزی همه قصر هایی است که در زمان صفویه در این میدان ساخته شده است. اسم این کاخ یعنی عالی قاپو از دو بخش درست شده است که به معنی سردر بلند» یا «درگاه بلند» است.
ارتفاع آن 36 متر است که یکی از بلند ترین عمارت های دهه های اخیر در شهر اصفهان بوده است. معماری آن به نحوی است که این ساختمان 6 طبقه از هر طرف که به آن نگاه کنید تعداد طبقات مختلفی دارد. اگر در میدان نقش جهان مقابل این ساختمان بایستید و به آن بنگرید ساختمانی دو طبقه را مشاهده میکنید. از پشت این ساختمان 5 طبقه دیده میشود. از طرفین که به آن بنگرید آن را 3 طبقه خواهید دید. اما در اصل با حساب کردن طبقه همکف این کاخ 6 طبقه دارد.
به طور کلی این ساختمان از دو قسمت تشکیل شده است. دو بخش کاخ عالی قاپو عبارتند از قسمت جلویی، مدخل عمارت و ساختمان اصلی. قسمت جلویی کاخ عالی قاپو از ساختمان اصلی جلوتر است و مدخل عمارت نیز در همین بخش قرار دارد. مدخل وسیع عمارت دارای تاق جناغی شکل است. در بالای مدخل ایوانی قرار دارد که دارای اتاق چوبی است و از 3 طرف باز است.
ایوان عالی قاپو
این ایوان در طبقه سوم قرار دارد. در زمان هایی که از ایوان عالی قاپو استفاده میشده اگر لازم بود این ایوان را با پرده میپوشاندند. در وسط ایوان کاخ عالی قاپو حوضی قرار دارد که لبه های آن مرمرین است و دارای فواره است. در بعضی از نوشته های جهانگردان نوشته شده است که آخر این ایوان آینه کاری داشته است. این ایوان 18 ستون بلند دارد. شاه های دوران صفویه و مهمانانشان در تالار های این عمارت به تماشای بازی چوگان، آتش بازی، نمایش های میدانی و چراغانی ها میپرداختند.
بنای اصلی از 6 طبقه تشکیل شده است. در ورودی عمارت دو سکوی سنگی وجود دارد. کتیبه ای نیز در بالای ورودی آن قرار دارد که قسمتی از آن در طی سال ها از بین رفته است. گرباسی در جلوی در ورودی قرار قرار دارد که سقف آن به اندازه سقف مدخل جلویی ساختمان است. در داخل این کرباس رو به روی در ورودی در دیگری وجود دارد که به حیاط پشت وصل میشود. در بالای این در پنجره های مشبکی دیده میشود که نور را به داخل کرباس هدایت میکند. اتاق هایی که در اطراف کرباس است، محلی برای ادارات دولتی بوده است.
در دو گوشه طبقه اول راه پله هایی قرار دارد که راه های ارتباطی را کاخ را تشکیل میدهند. 4 طبقه بالای این کاخ قرار دارد که علاوه بر اتاق، تالار های بزرگی نیز دارند. اولین تالار آن در بزرگی دارد که به ایوان جلویی عمارت باز میشود. این تالار پر از نقش و نگار های زیباست که بیشتر آن ها اثر رضا عباسی است. نقاشی های آن بیشتر به شکل گل و بته، طیور و حیوانات است.
تالار صوت
در طبقه ششم تالار صوت قرار دارد. این تالار پر از گچبری است. نحوه ساخت آن به گونه ای است که شبیه استدیویی مجهز عمل می کند و صدا را صاف و شفاف در تمام تالار پخش میکند.تمامی دیوار های آن نیز پر از نقاشی های زیبا است. آنچه باعث شهرت این کاخ شده نقاشی های مینیاتوری رضا عباسی و گچبری های تالار موسیقی و یا صوت آن است. گچبری های این تالار به شکل جام است.
با اینکه بعد از صفویه خسارات بسیاری به این کاخ وارد شده اما همچنان شاهکار های گچبری و نقاشی های مینیاتوری فوق العاده زیبایی دارد که چشم هر بیننده را به خود جذب میکند.