کاخ چهلستون اصفهان
معرفی کاخ چهلستون اصفهان
- ساعت بازدید: همه روزه از 9ساعت تا 21:30.
- آدرس دقیق: میدان امام حسین، خیابان استانداری.
یکی از بناهای قدیمی به جا مانده از دوره صفویه، کاخ باغ چهلستون در اصفهان است. باغ چهلستون بخش بزرگی از باغ جهاننما بوده که شاه عباس اول با ساختن کوشکی نخستین کاخ چهلستون را ساخت. در ادامه با ما با معرفی این مکان گردشگری زیبا و مشهور در شهر اصفهان همراه باشید.
معرفی کاخ باغ چهلستون
باغ چهلستون دارای ابعادی برابر با 2120 متر مربع بوده و در شهر اصفهان واقع شده است. در اطراف این باغ میدان نقش جهان، خیابان سپه و چهارباغ پایین قرار دارد که به ترتیب در غرب، جنوب و شرق این مکانهاست. باغ چهلستون دارای سه در ورودی است که قدیمیترین در آن در سمت شرق باغ قرار دارد. پس از وارد شدن به باغ با گذشت مسافتی به استخر جلوی عمارت رسیده و پس از آن نیز میتوانید خود بنا را مشاهده کنید. در ساخت باغ چهلستون شیب کمی در نظر گرفته شده بوده است تا آب بتواند در باغ به راحتی جاری شود. در گذشته آب موجود در استخر از مادی فدن تامین میشده است ولی امروزه این آب از چاهی در باغ تامین میشود.
باغ زیبای چهلستون دارای پوشش گیاهی متنوعی است که همین پوشش گیاهی موجب زیباتر شدن این باغ شده است. از پوشش گیاهی موجود در این باغ میتوان به افرای سیاه، عرعر، کاج ایرانی، چنار و نارون اشاره کرد.
تاریخچه کاخ باغ چهلستون
باغ چهلستون از باغهای سلطنتی در دوره صفویه بوده است. شاه عباس اول پس از انتخاب اصفهان به عنوان پایتخت ایران در سال 1007 هجری قمری، دستور ساخت خیابانی زیبای چهارباغ و باغهای اطراف آن را دارد. پشت سر هم بودن باغها موجب آن شد مفهوم باغ در باغ شکل بگیرد. در آن دوران در شهر اصفهان باغهای خرگاه، بلبل، هشت بهشت، فتحآباد، کاج، نسرتن، خلعت و انگورستان وجود داشت که متاسفانه امروزه از اکثر این باغها تنها نامی باقی مانده و تنها باغهای هشت بهشت و چهلستون به قوت خود باقی ماندهاند.
در مرکز باغ چهلستون به دستور شاه عباس عمارت کلاه فرنگی شکلی ساخته شد که از این عمارت به عنوان هسته اولیه کاخ چهلستون یاد میکنند. پس از مدتی و با به سلطنت رسیدن شاه عباس دوم، چهلستون گسترش داده شده و ایوانها و تالارهایی به آن اضافه شدند که از آنها میتوان به ایوانهای طرفین سرسرای پادشاهی، تالار آینه، اتاقهای بزرگ شمالی و جنوبی تالار آینه، تالار هجده ستون و حوض بزرگ مقابل تالار اشاره کرد. گفتنی است
تا سال 1327 تاریخ دقیق ساخت بنا به دست نیامده بود ولی در آن سال با جستجوهایی که انجام شد، دو کتیبه در زیر گچ تالار کاخ پیدا شد که بر روی یکی از این کتیبهها ساخت بنای تالار چهلستون را به شاه عباس دوم نسبت میداد و سال 1057 هجری قمری را سال اتمام ساخت این بنا معرفی کرده است. همچنین ملک الشعراء بهار قصیده بلندی در وصف چهلستون سروده و در آخر همراه با قصیده قبلهگاه تاجداران باد دائم این مکان، سال 1057 را نیز آورده است. کتیبه دوم نیز تعمیرات این بنا را به دوران شاه سلطان حسین نسبت داده است. طبق مستندات موجود در زمان شاه سلطان حسین کاخ دچار آتش سوزی شده و در حین تعمیرات، معماران کاخ چهلستون را مطابق با سلیقه شاه زمان درآوردند.
معماری کاخ چهلستون
معماری کاخ چهلستون ترکیبی از معماریهای ایرانی، فرنگی و چینی است. ایوان اصلی این عمارت رو به شرق قرار داشته و دارای طول 38 متر، عرض 17 متر و ارتفاع 14 متر است. این ایوان از دو بخش تشکیل شده است که یک بخش آن بر روی 18 ستون چوبی قرار داشته و چهار ستون وسط آن بر روی 4 شیر سنگی قرار گرفته است. بخش دوم سردر ورودی تالار را تشکیل داده و ارتفاع بیشتری نسبت به بخش دیگر دارد.
کاخ چهلستون دارای نقاشیهای فوقالعاده زیبایی است که موجب افزایش جلوه ظاهری این کاخ نیز شده است. پس از ورود به کاخ در ابتدای راه تصویری از جنگ چالدران دوران شاه اسماعیل اول را مشاهده خواهید کرد. در رو به روی این نقاشی تصویری از جنگ کرنال نادر شاه افشار وجود دارد. هر دو این نقاشیها در زمان شاه عباس اول کشیده شده و نشاندهنده ذوق هنری مردم اصفهان در آن دوران بوده است. گفتنی است در دیگر اتاقهای این کاخ میتوانید نقاشیهای دیگری نیز که برای زمان ظل السطان هستند را مشاهده کنید.
چگونه به کاخ باغ چهلستون برویم؟
برای رفتن به باغ چهلستون لازم است ابتدا وارد خیابان چهارباغ پایین شده و پس از آن وارد خیابان سپه که در قسمت شرقی خیابان چهارباغ پایین قرار دارد، شوید. میدان نقش جهان در خیابان سپه قرار دارد از این رو میتوانید با وارد شدن به میدان نقش جهان از قسمت غربی میدان وارد باغ چهلستون شوید. باغ چهلستون نیز به مانند دیگر باغهای موجود در شهر اصفهان در کنار خیابانهای چهار باغ قرار دارد.