پاسارگاد (مقبره کورش) شیراز
معرفی پاسارگاد (مقبره کورش) شیراز
- زمان بازدید: نیمه اول سال 8 الی 19:30، نیمه دوم سال 8 الی 17:30
- آدرس دقیق: استان فارس، 130 کیلومتری بخش شمالی شهرستان شیراز، پاسارگاد.
یکی از معروفترین جاذبههای گردشگری در شهر شیراز و استان فارس، مقبره کوروش کبیر و یا همان پاسارگاد است که سالانه توریستهای زیادی را به خود جذب میکند. در ادامه این مطلب با معرفی پاساگارد با ما همراه باشید.
کوروش کبیر
کوروش کبیر موسس سلسله هخامنشیان، از محبوبترین و مشهورترین پادشاهان ایران است. وی در زمان پادشاهی خود به مردم دوستی مشهور بوده و حکومتی بر پایه عدالت بنا کرده بوده است. کوروش کبیر از سالهای 559 تا 529 پیش از میلاد، بر مناطق بسیاری از آسیا حکومت میکرده است.
طبق استوانه منشور کوروش که شهرتی جهاتی دارد، وی نخستین موازین حقوق بشر را در این منشور نوشته است. طیق روایات و برخی از اسناد تاریخی کوروش در خانوادهای پرورش یافته که همیشه پادشاه بودهاند. همچنین در اسناد تاریخی مرگ کوروش پس از 30 سال سلطنت و با کشته شدن در جنگ با قبیلهای به نام ماساژتها که ایل ایرانیتبار و نیمه بیابان گردی بودند، آورده شده است. کوروش که در این جنگ زخمهای بسیاری برداشته بود، پس از تحمل 3 روز درد، فوت میکند و سپس پیکر او را به پاسارگاد منتقل میکنند و در دشت پاسارگاد به خاک میسپارند.
معرفی پاساگارد شیراز
پاسارگاد یکی از قدیمیترین دشتهای ایران است که قدمت آن به دوره پارینه سنگی برمیگردد. تاریخ ایران را میتوان در این دشت به دلیل عمارتهای باشکوهی که بنا شده است، مشاهده کرد. این مجموعه عمارتها در کنار هم به مجموعه سلطنتی پاسارگاد شناخته میشوند. پاسارگاد اولین پایتخت هخامنشی بوده و در حال حاضر مقبره کوروش کبیر، بنیانگذار سلسله هخامنشیان است. مقبره کوروش در بخش جنوبی مجموعه سلطنتی پاسارگاد واقع شده و به گونهای ساخته شده که از هر سمت این مجموعه میتوان آن را مشاهده کرد.
این شهر در فاصله 130 کیلومتری شهرستان شیراز در استان فارس قرار دارد. طبق اسناد تاریخی موجود این مکان در حدود 2500 سال پیش باغی وسیع و سرسبز بوده است و تاجگذاری پادشاهان هخامنشی نیز در این منطقه انجام میگرفته است.
مقبره کوروش کبیر
مقبره کوروش کبیر در حدود 11 متر ارتفاع و 160 متر مربع مساحت دارد. گفتنی است بنای اصلی عمارت آرامگاه کوروش کبیر بر روی چند سکو بنا شده است که بر اساس نظرات باستان شناسان، معماری این بنا از معماری یونانی و آسیای صغیر الهام گرفته است.
این آرامگاه به دو بخش اصلی تقسیم میشود. بخش اول پایه مقبره بوده که سکویی است متشکل از 6 پله و بخش دوم آن نیز اتاق کوچکی است که سقفی شیبدار دارد و بر روی بخش اول تعبیه شده است. این اتاقک ارتفاعی برابر با 2 متر دارد و از دیوارهایی با ضخامتهای 1.5 متری ساخته شده است.
از ویژگیهای این بنا هفت طبقه بودن قسمتهای بیرونی آرامگاه است که باستانشناسان حدس میزنند به دلیل قداست عدد هفت، از هفت پله برای ساخت این بنا استفاده شده است. سنگ استفاده شده در ساخت این بنا از سنگهای آهکی سفیدرنگ متمایل زدری است که ممکن است از معدن سیوند که در فاصله 30 کیلومتری پاسارگاد واقع شده است، استخراج شده باشد. از دیگر نکاتی که در معماری این بنا میتوان به آن توجه کرد، استفاده نکردن از ملات در ساخت آن است که این ویژگی در معماری تخت جمشید نیز دیده میشود. این بنا بدون وجود ملات تا به امروز مستحکم بر سر جای خود ایستاده است که به گفته کارشناسان به دلیل بستهای فلزی دم چلچلهای از جنس آهن و سرب است که این استحکام در بنای آرامگاه کوروش دیده میشود.
چگونه به پاسارگاد برویم؟
همانطور که پیشتر گفتیم، پاسارگاد در 130 کیلومتری بخش شمالی شهرستان شیراز و در استان فارس واقع شده است. برای رفتن به این مکان میتوانید از خودروی شخصی، حمل و نقل ریلی و حمل و نقل عمومی استفاده کنید.
در صورت استفاده از خودرو شخصی میتوانید ابتدا به مرودشت رفته و پس از عبور از مرودشت، مسیر شهر پاسارگاد را در پیش بگیرید. پس از طری کردن یک مسیر به دشت مرغاب و تنگه بلاغی میرسید که در آنجا باید از دشت مرغاب بالا رفته تا به پاسارگاد برسید. همچنین میتوانید از شهر شیراز سفر کرده و پس از ورود به جاده شیراز – اصفهان و گذر از سعادتشهر پس از 20 کیلومتر از طریق جاده فرعی به سمت روستای مادر سلیمان بروید. پس از طی مسافتی برابر با 4 کیلومتر به پاسارگاد خواهید رسید. این مسیر حدودا 130 کیلومتر خواهد بود.
در صورت استفاده از حمل و نقل ریلی لازم است قطار اصفهان – شیراز را سوار شده و در 5 کیلومتری سعادتشهر پیاده شوید. پس از آن با استفاده از تاکسیهای موجود خود را به پاسارگاد برسانید.
در صورت استفاده از حمل و نقل عمومی لازم است از اتوبوسها و تاکسیهای بین شهری استفاده کنید. برای استفاده از این روش باید در پایانههای مسافربری شیراز اتوبوس مد نظر را پیدا کرده و پس از رسیدن به سعادت شهر با استفاده از تاکسیهای موجود در آنجا خود را به پاسارگاد برسانید.