حافظیه شیراز
معرفی حافظیه شیراز
- زمان بازدید: نیمه اول از ساعت 8:30 تا 23:30 و نیمه دوم سال 8:00 تا 22:30.
- آدرس دقیق: شیراز، حد فاصل چهارراه حافظیه و چهارراه ادبیات.
حافظ شیرازی از پرآوازهترین شاعران ایران و دنیاست و بسیاری از گردشگران در سفر به شیراز به سراغ زیارت از آرامگاه این شاعر بزرگ میروند. آرامگاه حافظ که به حافظیه معروف است، یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری شیراز محسوب میشود. در ادامه با معرفی حافظیه شیراز و راههای دسترسی به آن با ما همراه باشید.
حافظیه کجاست؟
حافظیه در سمت شمال شهر شیراز و در جنوب دروازه قرآن قرار دارد. این مجموعه در خود مقبره یکی از بزرگترین شاعران دنیا یعنی حافظ را جای داده است. مجموعه حافظیه دارای دو 2 هکتار مساحت است که در این محوطه دو صحن شمالی و جنوبی و یک تالار در بین این دو صحن قرار گرفته است. برای ورود و خروج به حافظیه چهار درب وجود دارد که هر درب در هر سمت این مجموعه قرار گرفته است. درب اصلی و مرکزی حافظیه در جنوب مجموعه قرار دارد. دو درب این مجموعه در غرب و یک درب هم در سمت شمال شرقی قرار دارد تا بازدیدکنندگان از هر سمت که راحتتر هستند بتوانند به این مکان معروف برسنند.
تاریخچه ساخت حافظیه
پس از گذشت 65 سال از فوت حافظ، حاکم وقت شیراز دستور ساخت مقبرهای باشکوه را برای این شاعر گرانقدر داد. این مقبره شامل عمارتی گنبدی شکل بود و در جلوی آن حوض زیبایی قرار داشت. این مقبره در طی سالیان چند باری مرمت شد تا زمانی که کریم خان زند به پادشاهی رسید و دستور ساخت بارگاهی جدید را داد. در این بارگاه سنگی مرمرین قرار داده شد که بر روی سنگ مذکور دو غزل معروف از حافظ حک شده بود. به جز این مورد تالار زیبایی نیز به دستور کریم خان زند ساخته شد. این تالار شامل چهار ستون سنگی یکپارچه بوده و مقبره حافظ در پشت و باغ زیبایی در جلوی آن قرار داشت. تصویری از حافظیه که امروز ما میشناسیم، در سال 1315 به وجود آمده است. در آن سال رضا خان دستور ساخت مقبرهای به شیوه زندیه و با معماری آندره گدار فرانسوی را داد و حافظیه امروزی شکل گرفت.
امروزه از این مکان به عنوان یک مکان فرهنگی نیز استفاده میشود و در آن مراسمهایی چون کنسرت، شعرخوانی و ... برگزار میشود. همچنین در حافظیه میتوانید در کلاسهای آموزش ساخت ساز موسیقی سنتی و کلاسهای حافظ شناسی نیز شرکت کنید.
بخشهای مختلف حافظیه
آرامگاه حافظ که مهمترین بخش حافظیه است، در قسمت شمالی حافظیه قرار دارد. به جز آرامگاه حافظ در قسمت شمالی درختهای نارنج و دو حوض مستطیل شکل نیز میتوانید مشاهده کنید. در قسمت شرقی آرامگاه خاندان معدل و در قسمت غربی آرامگاه خانواده قوام وجود دارد. در قسمت غربی این مجموعه قبرهای بیشتری نسبت به قسمت شرقی وجود دارد که همه آنها قبرهای شاعران دورههای مختلف کشورمان هستند. در قسمت جنوبی حافظیه حیاطی زیبا وجود دارد که در آن میتوانید گلکاریهای زیبا و حوضهای مستطیلی را مشاهده کنید. قسمت جنوبی این مجموعه را میتوان نمادی از مادیات دانست که فرد با نزدیک شدن به قسمت شمالی و مزار حافظ، از بندهای انسانی آزاد شده و پس از بالا رفتن از پلهها و رسیدن به مقبره به عرفان میرسد.
معماری آرامگاه حافظ
آرامگاه حافظ دارای 8 ستون سنگی است که این 8 ستون نمادی از 8 درب بهشت و قرن هشتم است که حافظ در آن قرن میزیسته است. سنگ مزار این شاعر گرانقدر یک متر از زمین فاصله داشته و در دور آن 5 ردیف پله مدور را میتوانید مشاهده کنید. بر روی بارگاه حافظ گنبدی مسی با ستونهایی با ارتفاع 10 متر قرار دارد. کاشیهای این گنبد به صورت هفت رنگ و معرق هستند. همین گنبد زیبای امروزی است که به نمادی از حافظیه تبدیل شده است. این گنبد نمادی از آسمان بوده و به مانند کلاه درویشان ترک اسست. رنگهای استفاده شده در ساخت این گنبد نیز دارای نمادهایی هستند که عبارتند از قهوهای سوخته نمادی از خاک، سرخ ارغوانی نمادی از شراب ازلی، سیاه و سفید نمادی از روز و شب و آبی فیروزه ای نمادی از بهشت.
چگونه به حافظیه برویم؟
اگر میخواهید از وسایل نقلیه عمومی برای رفتن به حافظیه استفاده کنید، میتوانید سوار مترو شده و در ایستگاه زندیه پیاده شوید و پس از آن با استفاده از اتوبوسهای درون شهری پایانه شهید دستغیب – بلوار نارنجستان در ایستگاه حافظیه پیاده شوید و به این مکان برسید. برای رسیدن به مجموعه حافظیه همچنین میتوانید از اتوبوس به تنهایی نیز استفاده کنید. برای این کار باید از خطوط پایانه شهید دستغیب – بلوار نارنجستان، پایانه شهید دستغیب – پایانه نارنجستان و میدان گلستان – پایانه نمازی خود را به استگاه حافظیه برسانید. همچنین میتوانید از خطوط اتوبوس میدان کلبه – میدان ارم و پایانه ولیعصر – رکن آباد و زیباشهر نیز با پیاده شدن در ایستگاه چهار راه حافظیه خود را به حافظیه برسانید.