غار خربس قشم
معرفی غار خربس قشم
شاید هنگامی که بخواهید به جزیره قشم سفر کنید، تنها سواحل زیبا، حال و هوای سنتی یا جاذبههای طبیعی آن را در ذهن خود تصور کنید. اما جزیره قشم با داشتن تاریخ طولانی جاهای شگفت انگیز زیادی را برای تماشا دارد. همین تاریخ طولانی باعث شده تا مکانهای تاریخی این جزیره نیز جایگاه ویژهای داشته باشند. با سفر به این جزیره زیبای قشم نشانههای فراوانی از این تاریخ غنی را در گوشه و کنار این جزیره خواهید دید. یکی از این آثار تاریخی و شگفت انگیز که همواره برای سایر افراد زیبا و جذاب بوده، غار خربس میباشد.
غار خربس یکی از جاذبههای گردشگری جزیره قشم و یکی از نقاط دیدنی استان هرمزگان واقع در جنوب ایران میباشد. این غار زیبا در 15 کیلومتری جنوب جزیره قشم در سمت راست جاده قشم به روستای خربس و روستای رمچاه قرار دارد و گفته میشود که قدمت آن به دوره مادها میرسد.
معماری غار خربس
غار خربس در دنباله چین خوردگیهای رشته کوههای زاگرس است و معماری عجیب و غریب و مرموزی دارد و دور تا دور آن را تپههای مرجانی کوتاه و بلند فراگرفته است. ارتفاع دیوارههای صخرهای غار خربس به 20 الی 30 متر میرسد که با گذشت زمان و در نتیجه فروکش کردن آب دریا به شکل کوه و حفرههایی تو در تو نمایان شده و جلوه زیبایی را به وجود آوردهاند.
بخشهای مختلف غار خربس
هنگامی که از دور به غار خربس نگاه میکنید، ظاهر ساده آن شاید جلب توجه نکند. اما هنگامی که وارد این غار میشوید، زیبایی و عظمت خیره کننده آن شما را مجذوب خود خواهد کرد. ورودی غار خربس از 9 روزنه تشکیل شده است که در پشت آنها تالارهایی قرار دارند. در حال حاضر برای ورود به غار خربس تنها میتوانید از یک روزنه غار وارد آن شده و از روزنه ای دیگر خارج شوید و دسترسی به 7 روزنه دیگر مسدود است. هنگامی که وارد غار شوید با نقش و نگارهای زیبا و رمزآلودی مواجه میشوید که توجه شما را به خود جلب خواهند کرد. درون غار تالارها، اتاقها و روزنههای متعددی وجود دارد که به یکدیگر متصل هستند. در قسمت پایین غار برکه ای وجود دارد که برای نگهداری آب باران از آن استفاده میشود و در روزهای بارانی سال همواره این برکه پر آب است.
تاریخچه غار خربس
طبق برخی از شنیدهها در گذشته از این غار برای پرستش الههی میترا استفاده میشده است. همچنین طبق برخی از نظریهها در مورد این غار اسرار آمیز مشخص شده که از این غار برای برگزاری مراسم اموات هم استفاده میشده است. البته نظریه دیگری وجود دارد در مورد اینکه این غار در قدیم پناهگاه مردم بی دفاع در مقابل دزدان دریایی بوده است تا بتوانند با پناه گرفتن در این غار از جان و مال خود محافظت کنند. پس میتوان نتیجه گرفت دالانهای تو در تو که در این غار وجود دارد توسط همین مردم حفر شده باشد تا افراد ناتوان، زنها و بچهها بتوانند در این قسمت های غار پناه بگیرند.
غار خربس در طول دوره های متفاوت، دچار تغییرات گستردهای شده است. آثار حضور تمدنهای بسیار در درون این غار زیبا کاملاً مشهود است. غار خربس ظاهری ساده اما باطنی بسیار شگفت انگیز و راز آلود دارد که با دارا بودن روزنهها و چشمههایی به سمت شمال و جنوب به خوبی نمایانگر حضور تمدن درون خود میباشد. یکی از ویژگیهای شگفت انگیز این غار که آن را به یکی از جذاب ترین مکانهای گردشگری جزیره قشم تبدیل کرده است، ساختار تو در تو و رمز آلود آن است. غار خربس در جزیره قشم را می توان به لحاظ ساختاری، با دخمههای آذربایجان، کردستان، لرستان و شوشتر مقایسه کرد.
زیستگاه غار خربس
نکته دیگر در مورد غار خربس وجود خفاشهای دم موشی درون غار است که بیشتر در قسمتهای تاریک و زیرین غار زندگی میکنند. کارشناسان معتقدند که به دلیل عدم استفاده زیاد از سموم دفع آفات و دیگر عوارض موجود در غار، نسل این خفاش ها درون غار خربس در امنیت کامل به سر میبرند. به طور کلی غار خربس همانند جنگل حرا، جزیره هنگام و جزیره هرمز از مکان های بسیار دیدنی جزیره قشم میباشند که هر گردشگری را به سوی خود جذب میکنند.
امکانات غار خربس قشم
هنگامی که یک توریست قصد سفر به یک مکان گردشگری را دارد، ابتدا وجود امکانات در آن منطقه گردشگری را مورد بررسی قرار میدهد. وجود امکانات در یک مکان گردشگری یکی از مهم ترین عوامل موفقیت و رونق صنعت گردشگری در آن ناحیه میباشد. در زیر به چند نمونه از امکانات غار خربس اشاره شده است:
- مغازهها و غرفه های گوناگون برای خرید صنایع دستی زیبای جنوب کشور
- دارا بودن سرویس بهداشتی تمیز و با امکانات عالی
حفظ آثار تاریخی که جزو سرمایههای ملی کشور عزیزمان ایران است از وظایف هر ایرانی میباشد. هنگامی که از این غار زیبا بازدید میکنید، مواظب باشید که به آن صدمهای وارد نکنید. روی دیوارهای غار چیزی ننویسید و به آنها خدشه ای وارد نکنید.