خانه ثقة الاسلام تبریز

آذربایجان شرقی، تبریز، خیابان چایکنار، پشت مخابرات، مابین پل قاری و مسجد صاحب الامر

معرفی خانه ثقة الاسلام تبریز

ثقه‌الاسلام،یکی از مبارزان و آزادیخواهان دوره مشروطه است، که توسط روس ها کشته شد. خانه محل تولد این مشروطه خواه، امروزه به عنوان یکی از بناهای تاریخی و توریستی شهر تبریز شناخته می‌شود. این بنا مربوط به دوره پهلوی دوم است و در خیابان چایکنار شهر تبریز واقع شده است. خانه ثقه الاسلام دارای سه طبقه با کف چوبی است که طبقه زیرزمین آن دارای خروجی جداگانه ای از زیر ایوان به همکف است و با معماری ارزشمندی خود جزو انگشت شمار بناهای سه طبقه ای است که قاب بندی آجری و یک رشته راه پله چوبی دارد. این بنا در ابتدا آموزشگاه هنرهای سنتی بوده و اکنون به موزه سفال تبریز تبدیل شده است.

خانۀ ثقةالاسلام یکی از خانه‌‌‌های تاریخی تبریز است که در خیابان چایکنار تبریز، بین پل «قاری» و مسجد «صاحب‌‌‌الامر» قرار گرفته است. معماری این خانه یکی از منحصر به‌ فردترین معماری‌‌‌ها میان خانه‌‌‌های تاریخی تبریز است. این بنا در ۳ طبقه ساخته شده و قاب بندی آجری دارد؛ راه‌ پلّه‌‌‌‌‌ها، ایوان، ستون‌‌‌ها، پنجره‌‌‌ها و کف طبقات آن چوبی است و ورودی زیرزمین از راه ‌پلّه‌ای جدا، زیر ایوان طبقه‌ همکف است. «میرزا علی آقا تبریزی» که معروف به ثقةالاسلام تبریزی است، از مبارزان دوره مشروطه بود که در کنار ستّارخان و باقرخان و سایر مجاهدان تبریزی نقش مهمّی در پیشبرد این حرکت ملّی ایفا کرد و در عاشورای سال ۱۳۳۰ هجری قمری به همراه چند تن دیگر در جریان مشروطیت به‌ دست روس‌‌ها به دار آویخته شد. ثقةالاسلام بر خلاف اغلب روحانیون آن زمان، مشروطه را آغازی مناسب برای آزادی و آبادی ایران می‌‌دانست و در این راه تا بذل جان کوشید. این خانه که در سال‌‌‌های گذشته به‌ عنوان آموزشگاه هنرهای سنّتی مورد استفاده قرار می‌‌‌گرفت، هم اکنون محلّ استقرار «مؤسّسه فرهنگی و هنری حکیم‌‌نظامی» است.

خانه ثقه الاسلام یکی از خانه‌های تاریخی تبریز است. «میرزا علی آقا تبریزی» که معروف به ثقه الاسلام تبریزی است، از علمای بزرگ آذربایجان است که در عاشورای سال ۱۳۳۰ هجری قمری به همراه چند تن دیگر از آزادی خواهان تبریز از جمله دو پسر علی مسیو (حسن ۱۸ ساله و قدیر ۱۶ ساله) در جریان مشروطیت به‌دست روس‌ها به دار آویخته شد.

خانه‌ی وی در خیابان چایکنار تبریز، بین پل «قاری» و مسجد صاحب الامر قرار گرفته است و قدمت آن به دوران اواخر قاجاریه بازمی‌گردد. معماری این خانه یکی از منحصر به‌فردترین معماری‌ها میان خانه‌های تاریخی تبریز است. این بنا در ۳ طبقه بنا شده است و قاب بندی آجری دارد؛ راه‌پله‌ها، ایوان، ستون‌ها، پنجره‌ها و کف طبقات آن چوبی و ورودی زیرزمین از راه‌پله‌ای جدا، زیر ایوان طبقه‌ی همکف است. در سال‌های گذشته این خانه به‌عنوان آموزشگاه هنرهای سنتی مورد استفاده قرار می‌گرفت. این بنا در تاریخ ۷ مهر ماه ۱۳۸۱ به شماره‌ی ۶۱۴۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است..

مهندس امیررضا پورعباس

 1  نفر از کاربران در تکمیل این مطلب همراه ما بودند.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که در مورد این جاذبه نظر می دهد:

مکان های اطراف خانه ثقة الاسلام در تبریز