در دوران صفویه و در خلال تاخت و تاز افغانها در ایران، شخصی به نام قربان، برجی را بعنوان سنگر خود انتخاب کرد و در آن برای مقابله با شورش افغانها به دفاع از خود پرداخت. این اتفاق باعث شد که نام او را روی این برج بنهند. در نزدیکی دبیرستان ابنسینا در شهر همدان و در حد فاصل چهار باع شهید مدنی و خیابان طالقانی، برج تاریخی قربان قرار گرفته است. این برج از آثار تاریخی مهم قرن هفتم یا هشتم هجریست که آرامگاه شیخ حسن بن عطار ابو العلاء همدانی بوده و در محله زندهای همدان جای دارد. علاوه بر آرامگاه ابوالعلی حسن عطار که از شاعران پرآوازه همدان است، عدهای از امیران سلجوقیان نیز در این بنا به خاک سپرده شدهاند.
هندسه برج قربان، یک دوازده ضلعی آجری با گبندی به شکل هرم و متشکل از دوازده ترک آجری میباشد. طول اضلاع برج از بیرون، بیش از دو متر و از درون حدود یک متر است. نمای بیرونی بنا نیز با طاق نما تزئین شده است. در این بنای آجری هیچ کتیبه، تزئینات و مجللات معماری خاصی دیده نمیشود. زیر این برج، سردابی وجود دارد که روی طاق آن، سنگ قبری ساده و بی آلایش قرار گرفته است که مربوط به دوران صفویان میباشد. این برج زمانی جزئی از مجموعهای بوده که شامل مدرسه، کتابحانه، مسجد و ... بوده است که امروزه تمامی آنها از بین رفتهاند.
بطور کلی برج قربان، از سه طبقه اصلی تشکیل شده است. سرداب، بدنه و گنبد. ورودی اصلی گنبد از طرف یکی از اضلاع دوازدهگانه بوده که در سمت شرقی برج قرار گرفته است. طاقنماهایی به عمق ۱۵ سانتیمتر و پهنای ۱۲۳ سانتیمتر، نمای قسمت خارجی برج را شکل میدهند. هر یک از این قسمتها با گوشوارهای از سطح خارجی جرزها به عقب نشسته است. قسمت داخلی برج نیز با طاقنماهایی به ابعاد ۲۰ سانتیمتر در ۹۰ سانتیمتر مزین شده است. تا مدتی پیش، این برج دچار فرسایش زیادی شده بود که بعدها بازسازی شده و امروزه از وضعیت خوبی برخوردار میباشد.