تخت جمشید

ایران، فارس، مرودشت، ۵۷ کیلومتری شمال شیراز

معرفی تخت جمشید

  • ساعات بازدید: 8:00 صبح تا ۱۷:۳۰ بعد از ظهر.
  • آدرس دقیق: استان فارس، مرودشت، اا کیلومتری شمال شرق مرودشت، مجموعه تاریخی باستانی تخت جمشید.

تخت جمشید به عنوان یکی از مکان‌های گردشگری شیراز و نمادی از شکوه ایران باستان به حساب می‌آید. تخت جمشید از دوران هخامنشیان که به 2500 سال قبل برمی‌گردد، باقی مانده و نشان از عظمت ایران در دوران قدیم است. از آن جایی که تخت جمشید یکی از بناهای باقی مانده از تاریخ تمدن در جهان است، سالانه باستان‌شناسان بسیاری برای بازدید از این مکان به ایران سفر می‌کنند. در ادامه با معرفی تخت جمشید، تاریخچه آن و اطلاعات مرتبط به بازدید از تخت جمشید با ما همراه باشید.

معرفی تخت جمشید

تخت جمشید در نزدیکی مرودشت استان فارس قرار گرفته و اوج قدرت پادشاهان هخامنشی را به تصویر می‌کشد. در این مکان آثار بسیاری از تمدن در جهان وجود دارد که از آن‌ها می‌توان به کاخ‌ها، کتیبه‌ها، نقش‌های برجسته و دروازه‌ها اشاره کرد. گفتنی است تخت جمشید را در جهان به نام پرسپولیس که کلمه‌ای یونانی است می‌شناسند. به محوطه تخت جمشید سرزمین پارسه نیز می‌گویند و سالانه گردشگران بسیاری برای بازدید از این مکان تاریخی به شهر شیراز سفر می‌کنند. از آن جایی که تخت جمشید به عنوان یکی از قدیمی‌ترین تمدن‌های جهان به شمار می‌رود، در سال 1979 به عنوان دومین اثر تاریخی و فرهنگی در ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. 

تاریخچه تخت جمشید

حدود 518 سال پیش از میلاد که به 2500 سال قبل برمی‌گردد، ساخت تخت جمشید به دستور داریوش هخامنشی شروع شد. در ابتدا داریوش اول تنها دستور ساخت کاخی بزرگ و باشکوه را در اطراف کوه‌های مرودشت داد و پس از آن تا سال‌ها بعد عمارت‌ها و مجسمه‌های بسیاری به این قصر توسط پادشاهان بعدی هخامنشی افزوده شوند. از آن جایی که ساخت چنین مکان عظیمی امروزه نیز کار ساده‌ای نیست، ساخت و معماری بی نظیر آن در حدود 2500 سال قبل معماران و مهندسان بسیاری را شگفت‌زده می‌کند. این بنا نمادی از شکوه ایران در آن سال‌ها بوده است که با توجه به کتیبه‌های باقی مانده از آن زمان می‌توان متوجه شد که قصد داریوش اول از ساخت این مکان به جا گذاشتن نمادی از ایران باستان برای آیندگان بوده است. ساخت این بنای تاریخی تا اواخر دوره هخامنشیان ادامه داشت ولی عمده کار آن به دوران داریوش اول، خشایارشاه و اردشیر اول برمی‌گردد. 

این مکان در سال 1309 توسط گروهی از باستان‌شناسان آمریکایی مرمت شد که در طی این مرمت به کتیبه خشایارشاه دست پیدا کردند و به کمک این کتیبه توانستند کاخ ملکه خشایارشاه را شناسایی کنند. چندین سال بعد و در سال 1314 نیز گروهی از باستان‌شناسان آلمانی به مرمت این بنا و به خصوص ستون‌های کاخ آپادانا مشغول شدند. این دوره از بازسازی‌ها تا سال 1319 ادامه پیدا کرد که موجب پیدا کردن کتیبه‌های بسیاری شد که تعدادی از آن‌ها در موزه تخت جمشید و موزه ملی ایران نگهداری می‌شوند ولی متاسفانه بسیاری از آن‌ها به خارج از کشور برده شده و در موزه‌های آمریکا و اروپا جای گرفته‌اند. 

بهترین زمان برای بازدید از تخت جمشید

از آن جایی که مجموعه تخت جمشید در محوطه‌ای باز قرار گرفته است، بازدید از این مکان در فصل‌های گرم سال می‌تواند آزاردهنده باشد زیرا آفتاب به صورت مستقیم بر روی بازدیدکنندگان می‌تابد. از این رو بهترین زمانی که می‌توانید از تخت جمشید دیدن کنید، نیمه دوم سال و در زمان خنکی هواست. لازم به ذکر است که بهتر است در ابتدای روز و یا پس از عصر از تخت جمشید دیدن کنید تا با گرمای ظهر رو به رو نشوید. از آن جایی که تخت جمشید در محوطه‌ای کوهستانی قرار دارد، حتما لباس مناسب با خود به همراه داشته باشید. اگر در روزهای گرم از این مکان باستانی بازدید کردید، بهتر است کلاه و عینک آفتابی با خود به همراه داشته باشید تا نور آفتاب موجب آزار شما نشود.

چطور به تخت جمشید برویم؟

تخت جمشید در نزدیکی مرودشت شیراز قرار دارد. این منطقه، منطقه‌ای کوهستانی و خنک است که برخلاف گرمسیر بودن بخش بزرگی از استان فارس است. تخت جمشید در بین روستاهای فیروزی، کناره و اصطخر واقع شده است. فاصله شیراز تا تخت جمشید که در شمال شرقی شهر شیراز قرار دارد، 70 کیلومتر است. همچنین این مکان در 11 کیلومتری جنوب غربی شهر مرودشت قرار دارد. برای رفتن به تخت جمشید از چندین راه می‌توانید استفاده کنید. اگر از سمت شمال استان فارس وارد این استان می‌شوید، برای رفتن به تخت جمشید نیازی به رفتن به شهر شیراز ندارید. بلکه می‌توانید از شهر آباده که در شمال استان فارس قرار دارد تا صفاشهر رفته و در ادامه با گذشتن از سعادت شهر به اتوبان مرودشت برسید. پس از آن باید از روستاهای هشتیجان و اصطخر عبور کنید تا به خروجی تخت جمشید برسید. پس از وارد شدن به زیرگذر و با گذشت 5 کیلومتر به ورودی‌های مجموعه تخت جمشید خواهید رسید.

اگر در شهر شیراز ساکن شده‌اید و می‌خواهید از این شهر خود را به تخت جمشید برسانید، باید از خروجی شمال شهر به مرودشت رفته و پس از آن با وارد شدن به بزرگراه مرودشت – سعادت شهر، به خروجی محوطه تخت جمشید برسید. پس از آن لازم است از خروجی سمت راست مجموعه تخت جمشید به این مکان برسید. 

از آن جایی که افراد بسیاری روزانه به بازدید از تخت جمشید می‌روند، بهتر است در روزهای تعطیل به بازدید از این مکان نروید تا درگیر ترافیکی و شلوغی بیش از حد نشوید و بازدید از تخت جمشید را به روزهای وسط هفته موکول کنید.

 

 

 2  نفر از کاربران در تکمیل این مطلب همراه ما بودند.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که در مورد این جاذبه نظر می دهد:

مکان های اطراف تخت جمشید در مرودشت