مسجد خسروآباد گروس بیجار
معرفی مسجد خسروآباد گروس بیجار
مسجد خسروآباد به سبک مساجد خاص منطقه کردستان با ویژگی و رعایت یک ایوان روی به سمت جنوب و شبستانی ستون دار در پشت آن و یک حیاط در مقابل آن در ضلع جنوبی ساخته شدهاست، از بناهای ارزشمند استان به شمار میرود و بسیار متاثر از سبک معماری مسجد جامع سنندج است.قدمت آن به دوره قاجاریه می رسد و به احتمال زیاد توسط خسروخان اردلان والی کردستان، ساخته شده است.
پلان مسجد شبستانی است که با شش ستون مدور و قطور آجری و پانزده گنبد مسقف شده است. نقطه ی اوج معماری مسجد شبستان آن است که همان نقطه ی اوج و عروج روح نیز هست مکانی که در آن صفوف نمازگزاران شانه به شانه هم می ایستادند تا یک صدا و یک نوا بندگی و ارادت خویش را به خدای خود عرضه دارند نکته قابل توجه در بناهای روستای خسروآباد این است همگی آنها از خشت و آجر ساخته شده اند . این مسئله در مورد مسجد نیز صادق است و همه زیبایی غیر قابل انکاری که در همان نگاه اول به چشم می آید حاصل هنر و مهارت استادان آجرکاریست که سعی خویش را به کار گرفته اند تا تزئینات مسجد را در غایت تناسب و زیبایی خلق کنند این بنا شامل مصلای تابستانی در ضلع شمالی، ایوان جنوبی و حجره هایی در بخشهای داخلی و خارجی جهت استراحت طلاب و خادمین مسجد می باشد.
از مهم ترین تزیینات مسجد میتوان به نمای زیبای آجری آن اشاره کرد. در تمام نقوشی که دیوارهای مسجد به آن آراسته شده از دو شیوه خفته وراسته جهت چیدن آجرها استفاده گردیده است .همچنین چشمه جوشان و پرآبی که نزدیک مسجد وجود دارد از گذشته های دور در آب نمای حیاط مسجد جریان داشته است. این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۸ با شماره ثبت ۲۶۰۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده و از سوی میراث فرهنگی مرمت شده است.
منبع : https://khosroabad.ir
خسروآباد گروس